top of page
Search
Writer's pictureRuud van de Wier

Van kantoortuin naar hybride werkplekken

De kantoortuin, het is een onprettig gezicht. Een grote open ruimte helemaal vol met bureaus, als kippen in een hok. Vroeger zaten we allemaal in een apart kantoortje, alleen of met zijn tweeën. Vervolgens gingen we over naar deze enigszins enge kantoortuin, dat inmiddels een negatief begrip is geworden.


Wanneer wij als interieurarchitect bij een nieuw project in gesprek gaan met het ontwerpteam, is “we willen geen kantoortuin” tegenwoordig het eerste dat wordt gezegd. We willen ook niet allemaal in een hokje zitten, maar wat willen we dan wel? Daar begint voor ons interieurarchitecten de uitdaging.




Een hybride kantoorinrichting

Die uitdaging bestaat uit het zoeken naar een andere vorm: niet open, maar ook niet in een kantoor… Er wordt nu vaak gekozen voor een hybride model, een combinatie van open en gesloten. Dat is een heel leuk ontwerpgegeven, want dan kun je puzzelen met ruimtes.


Als uitgangspunt adviseren wij vaak om in één gebied niet meer dan acht tot twaalf mensen bij elkaar te zetten. Dit zijn dan vaak twee keer vier, drie keer vier of twee keer zes werkplekken bij elkaar. Daarna moet er altijd een afscheiding zijn.


Deze afscheiding kan bestaan uit verschillende elementen, zoals:

  • een kantoor

  • een vergaderruimte

  • een belruimte, gecombineerd met een vergaderruimte

  • een loungeruimte

Meer hierover lees je in onze blog over werkplekconcepten


Ontwerp met aandacht voor het WIS

Het is de kunst om er tijdens het ontwerpen voor te zorgen dat de medewerkers niet worden weggestopt in een hoekje, maar tegelijkertijd ook niet in een kantoortuin belanden. De zichtlijnen in het kantoor zijn hierbij erg belangrijk, het is namelijk wel de bedoeling dat je het kantoor in kunt kijken.


In een eerdere blog spraken we over het Wandelgangen Informatiesysteem (WIS). Bij een hybride inrichting wordt hier ook over nagedacht. Hoe verplaatst een medewerker zich van A naar B? Je kunt hierbij heel goed de route bepalen en ervoor zorgen dat collega’s elkaar bewust of onbewust tegen het lijf lopen. Wanneer twee afdelingen vaak met elkaar moeten samenwerken, is het namelijk goed om ervoor te zorgen dat ze elkaar regelmatig tegenkomen in het kantoor.


Is jouw kantoor ook toe aan een hybride model? We kijken graag naar de mogelijkheden van jouw ruimte.


Comments


bottom of page