top of page
Search
  • Writer's pictureRuud van de Wier

De ontruimingsplattegrond: onmisbaar in een veilig kantoor

De ontruimingsplattegrond: niet het meest sexy onderdeel van het werk van een interieurarchitect, maar wel een erg belangrijke. Als interieurarchitect creëer je nieuwe ruimtes en dus ook looproutes. Bij een kantoorontwerp zorg je er altijd voor dat de vluchtwegen vrij zijn, zodat iedereen zich bij een brand of andere calamiteit in veiligheid kan brengen.



Hoe ziet een ontruimingsplattegrond eruit?

Als gebruiker van de ruimte is het goed om te weten welke route je kunt nemen in geval van brand. Hiervoor zijn er bijvoorbeeld evacuatieborden en groene vluchtrouteborden aan het plafond. Ook hangen op verschillende plekken ontruimingsplattegronden (ook wel vluchtrouteplattegronden genoemd). Deze zien er als volgt uit:



Ontwerp van vluchtroutes

In het bouwbesluit is bepaald dat wanneer er een brandmeldinstallatie in een gebouw aanwezig is, er ook een ontruimingsplattegrond moet zijn. Hierop staat aangegeven waar je naartoe moet als er brand is. Je herkent deze route aan de groene lijn met pijltjes. In een kantoor zijn er altijd minimaal twee vluchtroutes, dit is wettelijk verplicht.


Ook staat alle brandpreventie-apparatuur op de plattegrond, zodat je altijd kunt zien waar bijvoorbeeld de brandslanghaspels hangen, of waar de brandmelder zit. Deze borden hangen op verschillende plekken goed zichtbaar op de kantoorvloer.


Eisen aan de ontruimingsplattegrond

Aan het opstellen van een ontruimingsplattegrond worden verschillende eisen gesteld. Je mag namelijk niet zomaar een plattegrond in een lijst hangen. Een aantal van deze eisen zijn als volgt:

  • De vluchtrouteplattegronden moeten eenvoudig zijn;

  • Ze moeten de volgende informatie bevatten:

    • Alle relevante (nood)uitgangen

    • Horizontale en verticale vluchtroutes (vloeren, trappen en hellingbanen)

    • Elementaire brandbestrijdingsmiddelen (brandslanghaspels, handbrandmelders, etc.)

  • Trappen en uitgangen naar buiten dienen duidelijk en goed herkenbaar te worden aangegeven;

  • Bij voorkeur staan er alleen relevante vluchtroutes op, vanuit de positie van de lezer weergegeven;

  • De rotatie van de plattegrond dient zo te zijn, dat het gebouw correspondeert met de positie waarin men zich bevindt (links op de plattegrond is ook links in het gebouw).


En zo zijn er nog meer eisen waaraan een goede en veilige ontruimingsplattegrond moet voldoen.


Wanneer wij een ontwerp maken voor een nieuwe inrichting, is een ontruimingsplattegrond hier een onmisbaar onderdeel van. Met deze plattegrond is de veiligheid van de medewerkers op kantoor gewaarborgd.


Wil jij de mogelijkheden bekijken voor een nieuw ontwerp voor jouw kantoor? Neem dan direct contact met ons op.


Comments


bottom of page