top of page
Search
  • Writer's pictureRuud van de Wier

Werkplekconcepten voor het optimaal faciliteren van jouw werkzaamheden

Updated: Dec 27, 2021

Op onze pagina over werkplekconcepten leggen we uit dat werknemers verschillende redenen hebben om naar kantoor te komen. Iets overleggen met een collega, een teamvergadering bijwonen of een paar uur geconcentreerd kunnen werken zonder afleiding zijn hier voorbeelden van.


Voor elk bedrijf zijn deze kantoorwerkzaamheden, en de omvang ervan, anders. In het ene bedrijf zijn er veel teamvergaderingen, terwijl in het andere bedrijf de nadruk ligt op een-op-een-meetings. Wanneer wij aan de slag gaan met een interieurontwerp, brengen wij eerst uitgebreid in kaart hoe de werksituatie bij jouw bedrijf er precies uitziet.


Werkplekken voor taakgerichte kantoorwerkzaamheden ook wel genoemd activity based working.


Om je te inspireren, hebben we de meest voorkomende werkplekken hieronder voor je op een rij gezet. Heeft jouw bedrijf behoefte aan een of meerdere van deze werkplekken? Of wil je in het algemeen meer weten over deze manier van werken? Neem dan contact met ons op!



Individuele werkplek

De individuele werkplek is een persoonlijke werkplek voor elke werknemer, een eigen bureau. Deze zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen en de keuze is afhankelijk van het precieze werkproces.






Gedeelde werkplek

Wanneer veel werknemers parttime werken, of er om andere redenen een lage bezettingsgraad is, is het delen van een werkplek een goede oplossing. De plek wordt hierdoor optimaal gebruikt. Bijkomend voordeel is dat er sprake is van een kleiner aantal vierkante meters per fte. Bij het delen van een werkplek dient wel een clean desk policy gehandhaafd te worden.


Benchwerkplek

Een benchwerkplek is een aaneengeschakelde bureauopstelling van vier tot zes bureaus. Een dergelijke opstelling stimuleert het werken in teamverband. Een bench-opstelling is te gebruiken als gedeelde of vaste werkplek.






Aanlandwerkplek

Bedrijven met werknemers die regelmatig buiten de deur werken, hebben vaak te maken met mensen die maar een paar uur op kantoor aanwezig zijn. Voor deze teamleden zijn er aanlandplekken. Dit zijn geen vaste, toegewezen werkplekken, maar plekken waar een korte tijd gewerkt wordt.


Teamwerkplek

Soms is het voor een werkproces nodig dat er in teams wordt gewerkt. Het creëren van een werkplek die dit bevordert, stimuleert dit teamwork. Dit zijn meestal werkplekken met een benchkarakter of in de vorm van een grote tafel. Deze plekken zijn ergonomisch verantwoord.


Loungewerkplek

Een loungewerkplek is een ergonomische werkplek in een meer informele sfeer. Deze werkplek heeft vaak een aanland- of teamkarakter.


Touch-down

De touch-down is een zeer informele tijdelijke werk- of overlegplek. Deze stimuleert de communicatie en ontmoetingen binnen het bedrijf.







Presentatieruimte

Een presentatieruimte is een ruimte die speciaal is ingericht voor presentatiedoeleinden. Denk aan een in het plafond geïntegreerde beamer of een flatscreen, de aanwezigheid van een whiteboard, etc. Alles wat nodig is om bedrijfspresentaties te geven, is in deze ruimte beschikbaar.


Hybride ruimte

Dit is een breed inzetbare ruimte, die is voorzien van gemengde faciliteiten. De ruimte is te gebruiken als vergader-, presentatie- of zelfs teamruimte.


Scrumruimte

Visualiseren is een belangrijk kenmerk van Scrum. Een Scrumruimte faciliteert dit proces dan ook optimaal. Van een kale muur waarop Post-its geplakt kunnen worden tot een ruimte met rondom digitale smartborden. Er is een centrale ruimte voor actief gebruik, vaak om het Scrumbord heen.


Vergaderruimte

Een vergaderruimte is een ruimte waar overlegd wordt of presentaties worden geven. Het aantal personen waarvoor de ruimte is ingericht, is afhankelijk van de wensen binnen het bedrijf en van wat het gebouw toelaat.


Brainstormruimte

Een brainstormruimte is voorzien van middelen om kennis te delen en creativiteit te stimuleren. Over welke voorzieningen de ruimte beschikt, hangt af van het werkproces van het bedrijf. Een brainstormruimte is vaak ingericht met ‘activerend’ meubilair. Geen grote vergaderruimte dus, maar verschillende plekken om te zitten en plaats om rond te lopen. De ruimte is voorzien van faciliteiten als een schrijfbord of flipover-scherm met computer. Alles wat nodig is om tot goede ideeën te komen, is aanwezig.


Informeel overleg

Informele overlegruimten zijn vaak niet afgesloten vergader- of overleggebieden in huiskamersfeer. Deze plekken zijn niet te reserveren en zeer toegankelijk.


Servicezone

De servicezone is een gebied waar zich alle gezamenlijke gebruiksfuncties bevinden. Denk aan print-, fax- en kopieerfaciliteiten, maar ook koffie, pantry en een mogelijkheid tot informeel ontmoeten.


Concentratiewerkplek

De concentratiewerkplek is een (semi-)afgesloten ruimte met één werkplek. De concentratieruimte is bedoeld voor werk waarbij een hoge concentratie is vereist.







Belplek

In een kantoorruimte met een open setting veroorzaakt telefoneren soms overlast. Daarnaast kan de beller zich vaak moeilijk concentreren op het telefoongesprek. Een oplossing hiervoor zijn belplekken. Dit zijn plekken in verschillende vormen, zoals een stoel of een object waarin men plaatsneemt. Waar het bij deze ruimte om gaat, is dat de persoon uit het omgevingsgeluid stapt.


Comments


bottom of page